Plumber Bathroom Fix Working Man  - mohamed_hassan / Pixabay
Bydlení a domácnost

Ledacos můžete vyřešit i bez asistence instalatéra

V současné době je poptávka po řemeslnících hodně velká, nicméně nabídka zase tak široká není. Proto musí lidé čekat i týdny, než se jim podaří někoho kloudného sehnat. A to platí i pro instalatéry.

Některé technicky náročné práce nemáte šanci zvládnout, avšak existují i drobnější úkony, které vyloženě nepotřebují profesionální řešení. Pomoct si s nimi tudíž dokážete klidně sami.

Na co normální člověk nestačí

Je jasné, že cokoliv, co má společného přímo s kanalizací, by neměl laik vůbec dělat. Jednak už jen dostat se do kanálu není žádná legrace, jednak co byste tam chtěli provádět?

Jde o poměrně nepřehledné a často také potenciálně nebezpečné místo. Vědí to i profesionálové. A proto předtím, než se vůbec vydají cokoliv řešit, vše si důkladně prohlédnou z bezpečné vzdálenosti.

K tomuto účelu se už nějaký ten pátek používají moderní kamerové systémy. Ty nemají klasickou podobu. Obvykle jsou součástí delšího ovladatelného kabelu, díky kterému se mohou dostat prakticky kamkoliv. Třeba i do jinak neprostupných míst.

Domácí práce i pro laika

Čištění kanalizace, případně dokonce její oprava, skutečně není nic, co by příslušelo amatérům, byť poučeným. Existují však i práce pro instalatéry, které by měl zvládnout každý svéprávný dospělý jedince. Dobrým příkladem je třeba ucpaný záchod.

Přečtěte si:  Poradíme, jak vybrat kvalitní mlýnky na koření do vaši kuchyně

Tato nepříjemnost se sem tam může stát. Pro takové případy je dobré mít už preventivně k dispozici vhodný drát, kterým stačí usazeniny trochu popostrčit a vše by se mělo vrátit docela rychle do původního stavu. Otrlejší jedinci, je-li špunt dostatečně blízko, se nemusí stydět použít ani ruku.

Stejně rychle a bez zbytečných cavyků lze provést i čištění odpadu. Tentokrát si ovšem pouze s drátem nevystačíte. Obvykle je potřeba nasadit chemii v době hydroxidu sodného. Ten nasypte v odpovídajícím množství do odtoku, nechte chvíli působit a následně zalejte horkou vodou. A je po problému.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *