Obsah článku
Díky své poloze a tisícileté historii může Řecko nabídnout vše, co si jen člověk na dovolené může přát. Slunce – moře – hory – přírodní krásy. Památky, které kulturní Řekové vystavěli před více než 4000 lety a které nyní patří ke kulturnímu dědictví zapsané v UNESCO. Úrodné nížiny, které produkují dostatek potravin, proto mohou být Řekové tak pohostinní vůči hostům – turistům. Během dovolené zvláště na ostrovech si můžete půjčit auto, kterým si objedete zajímavá místa a obohatíte tak pobyt u moře o poznání běžného života Řeků nejen ve svém letovisku.
Poznávacích okruhů po různých částech Řecka se nabízí velké množství a je vskutku na co se dívat. Do hlavního města Athén se pořádají také letecké pobyty na prodloužený víkend. Je užitečné vědět, že pro Řeky je citlivým tématem vztah s Tureckem, zvláště po obsazení a rozdělení ostrova Kypr. Také není vhodné rozvádět otázku, komu přísluší historicky správně název Makedonie.
Podnebí
I když má Řecko poměrně malé území, má velmi rozmanité klima. Středomořské podnebí s horkými a suchými léty zhruba od dubna do listopadu střídá chladné deštivé období v ostatních měsících. Nejméně srážek bývá na jihu pevniny a na ostrovech v Egejském moři.
Od půlky července do půlky srpna se vyskytují nejvyšší teploty, proto je tato doba vhodná spíše k odpočinkové dovolené, nedoporučuje se žádná fyzická námaha, výlety, zvláště do měst, kdy kvůli četnému výskytu betonových staveb, je vzduch velmi suchý a teplý. Severní Řecko je zvláště ve vnitrozemské hornaté části ovlivněno chladným alpským klimatem.
Jídlo
Tradiční řecká kuchyně se vyznačuje jednoduchou přípravou, ale přitom velkou rozmanitostí pokrmů. Typický řecký gyros podávaný s chlebem najdete v nabídce snad každého typu stravovacího zařízení. Nechybí bohatá nabídka zeleninových salátů a samozřejmě mořských plodů. Vše ochuceno olivovým olejem a kořením. Lahůdkou je smažená solená treska, grilovaná chobotnice a jiné pokrmy z čerstvých ryb.
Pamatujte na to, že řecká večeře začíná obvykle zeleninovými saláty, sýrem, ke všemu se podává bílý chléb. Dalším chodem bývají pokrmy z ryb a až nakonec různě upravené vepřové či kuřecí maso. Hladový turista, který není čistým vegetariánem, se tak nasytí rychle velkou porcí zeleniny a na masité lahůdky už nemá v žaludku místo.
Nápoje
K dobrému jídlo patří dobré pití. Řecko je starobylou vinařskou zemí, nabízí širokou škálu místních vín, také šumivých. Řecká produkce vína je poměrně malá, proto se spotřebuje „doma“ a nezbývá moc na vývoz.
Nejznámější domácí řecký likér je „ouzo“. Turisté jej na rozdíl od Řeků pijí s ledem. Je to silný nápoj s obsahem alkoholu 40% s příchutí anýzu. Řecký ekvivalent italské grappy je raki, silný alkoholický nápoj z vylisovaných hroznů. Na Krétě je tradičně podáván k večeři s ovocem jako dezert. Pivo se sice po celém Řecku konzumuje, ale většinou je vyráběno v licenci evropských značek. Káva je zase tradiční nealkoholický nápoj, který je považován za součást řecké kultury. Běžně se podává v četných kafeteriích. Voda je obvykle servírována ke každému drinku. Voda z vodovodu je na většině míst pitná. Její chuť však bývá ovlivněna obsahem minerálů v té které oblasti. Doporučuje se proto balená voda.
Ubytování
Řekové jsou velice přátelští a pohostinní. V menších penzionech, vilách nebo studiích se k vám personál chová jako k vlastním hostům. Hotely bývají jednoduše zařízeny, většina má však balkón a klimatizace. Plážový servis u hotelových bazénů bývá zdarma, avšak na pláži je nutné za lehátko či slunečník zaplatit poplatek.